Sugestije i zamerke

Primedbe, sugestije, komentari

U cilju unapređenja servisa KoBSON-a svim našim korisnicima omogućeno je da javno iznesu svoj stav. Sve sugestije, zamerke, predlozi i komentari su dobri došli. Ukoliko ne želite da se u okviru komentara vidi Vaše ime, molimo Vas da to naglasite. Komentari se ne objavljuju automatski, već tek nakon potvrde moderatora ovog dela sajta.

Vaš e-mail (*)

Vaše ime (*)

Tekst komenara (*)

Postojeći komentari

prema temi komentara

Razno

Srdjan (24.09.2017)

Poštovani, Da li postoji posebno vrednovanje rada domaćeg autora, koji se koristi kao obavezna literatura na inostranom fakultetu?

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Mina Šoljaga (20.09.2017)

Poštovani, Molim Vas za informaciju o kategorizaciji časopisa Psychiatric Services za 2016. godinu? Hvala unapred.

Odgovor
Časopis Psychiatric Services (ISSN 1075-2730) se nalazi na SCI listama (SCIe SCI SSCI), a njegov IF za 2016. godinu iznosi 2.888 i nalazi se u rangu vrhunskog međunarodnog časopis (M21). Ovi podaci se mogu pronaći u okviru KoBSON-ovog servisa EleČas, klikom na grafikončić pored brojčane vrednosti IF u koloni IF ili posredstvom stranice Detalji klikom na link Kategorije i pozicije časopisa u prethodnim godinama.


Pristup KoBSON-u

milan (11.09.2017)

Poštovani, doktorand sam na gradjevinskom fakultetu, univerziteta u Beogradu. Da li imam pravo pristupa Kobsonu i koja je procedura pristupa ako na to imam pravo?

Odgovor
KoBSON portal dostupan je bez ikakve nadoknade i autentifikacije svima sa akademskog IP domena u Srbiji. Neophodno je u internet browser-u podesiti proxy server odgovarajućeg univerziteta (kao što je objašnjeno na KoBSON-ovoj stranici Načini pristupa). Ukoliko ste mislili na Udaljeni pristup, pravo na ličnu licencu imaju svi stalno zaposleni u akademskim i naučnim institucijama čiji je osnivač Republika Srbija, kao i doktorandi koji su stipendisti Ministarstva nauke RS.


Razno

Mirjana Comor (30.08.2017)

Postovani, Da li se i kako vrednuju preprinti arhivirani u popularnim bazama tipa arXiv i ChemRxiv? To su publikacije koje nisu jos prosle peerReview ali imaju DOI broj. Arhiviranje ovog tipa doprinosi dinamici u naucnoistrazivackom radu. Unapred hvala.

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Milan (25.08.2017)

Poštovani, Da li se posebno vrednuje rad koji je uvršćen u obaveznu literaturu na inostranom fakultetu?

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa o kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Danijel Dankovic (24.08.2017)

Postovani,
Prelistavajuci bazu casopisa u okviru KOBSON-a uocio sam da ste kod svih casopisa u okviru
ODELJAK Impakt faktor, kategorije PODODELJAK Science Citation
napisali SCIe
Detaljnim uvidom kod Thomson Reutersa utvrdio sam da ste i kod casopisa koji se nalaze i na SCI i na SCIe listi napisali samo SCIe. Konkretno sam proveravao za casopise Microelectronics Reliability, Semiconductor Science and Technology, Chinese Physics B, IEEE Transaction on Device and Materials Reliability...
Imajuci u vidu da je za izbore nastavnog osoblja vrlo bitno da li je casopis samo SCIe ili i na SCI i SCIe listi, molim vas da unesete ispravnu klasifikaciju u okviru Science Citation pododeljka. Morate da imate u vidu da je ovim ugrozen izbor mnogih nastavnika.
Ako vam nije problem bilo bi dobro i da mi napisete zasto je svuda stavljeno samo SCIe. Pre nekoliko meseci na KOBSON-u je bilo ispravno prikazivanje u okviru PODODELJKA Science Citation i kod svih casopisa koje sam proveravao pisalo je SCI, SCIe.

Odgovor
Podaci o prisutnosti časopisa na SCI listama ažuriraju se na KoBSON sajtu jednom godišnje i ažuriranje je upravo u toku. S obzirom na važnost podataka, ali i obim posla, potrebno je izvesno vreme da se ažuriranje izvrši. U toku današnjeg dana svi podaci će biti učitani i vidljivi.
Dodatno Vam zahvaljujemo na obaveštenju o uočenom propustu i molimo za razumevanje.


Razno

Igor Tomasevic (20.08.2017)

Poštovani, da li je moguće pristupiti servisu InCites (Web of Science)i na koji način? Srdačan pozdrav

Odgovor
Servis InCites je bio dostupan zaključno sa 2014. godinom, ali zbog slabe iskorišćenosti je od 2015. ukinuta pretplata.


Dostupnost časopisa

Jevrosima Stevanovic (08.08.2017)

Postovani, Casopis "Comptes rendus de l academie Bulgare des sciences" postoji na Kobson listi, ali ne funkcionise nalazenje preko zvanicne skracenice "CR ACAD BULG SCI". Znači, kada se u "EleČas" prilikom pretrazivanja pod "reči u naslovu časopisa" ukuca "CR ACAD BULG SCI" pojavi se sledeće obavestenje: Pronađeno: 0-0 / 0 časopisa reči u naslovu časopisa: CR ACAD BULG SCI Nema traženih rezultata. Molim Vas da to proverite. Hvala unapred,

Odgovor
EleČas baza je prilagođena skraćivanju i izmeni reda reči u naslovu časopisa. Potrebno je samo da napravite razmak između slova C i R kako bi pretraživanje bilo uspešno i registrovano kao skraćeni oblik prve dve reči iz naslova časopisa.


Razno

Jevrosima Stevanovic (18.07.2017)

Postovani, za casopis Insect Science na satu Kobson-a je ISSN: 1672-9609. Medjutim, na sajtu tog casopisa stavljen je samo Online ISSN: 1744-7917. Pogledajte na linku: http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1744-7917 Mislim da ipak jeste reč i istom časopisu jer je na oba sajta rangiran kao 13/91 (Entomology). Molim Vas da mi potvrdite da jeste reč o istom časopisu jer nameravam da im predam rad. S postovanjem,

Odgovor
Radi se o istom časopisu. Naime, svaki časopis dostupan na internetu ima dva ISSN broja - Print i Online. U okviru EleČas baze na KoBSON sajtu naveden je ISSN koji je preuzet iz Journal Citation Reports (JCR) baze, i to je Print ISSN , dok je na stranici časopisa ispisan samo Online ISSN.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Marija Gnjatovic (27.06.2017)

Poštovani, Da li se "Acta Veterinaria Belgrade" trenutno nalazi na SCI listi i šta znači napomena " Title Suppressions" koja stoji uz naslov časopisa?

Odgovor
Da, časopis Acta Veterinaria Belgrade se nalazi na SCI listi, i još uvek se referiše u Web of Science-u, ali je ove godine suspendovan i za njega nije izračunat IF, a razlog tome su nepravilnosti u citiranosti. Detaljne informacije i objašnjenje možete pronaći klikom na link Title Suppressions.