Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Povodom Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo uredništva časopisa da je privremeno onemogućen pristup evidenciji svezaka dostavljenih u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Sve sveske koje budu dostavljene u narednim danima biće uredno evidentirane (sa datumom prijema). Ukoliko su nekome potrebni podaci o evidenciji dostavljenih svezaka može nam se obratiti putem mejl adrese repozitorijum@nb.rs.
Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.
(objavljeno 02.03.2015.)


Povodom SCIndeks-a

Povodom velikog broja mejlova i telefonskih poziva vezanih za probleme u pristupu SCIndeks servisu obaveštavamo korisnike sledeće:

"Narodna biblioteka Srbije nije nadležna za izradu i održavanje SCIndeks (Srpski Citatni Indeks) servisa. Ovaj servis implemantirao je CEON (Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci) stoga molimo korisnike da sva pitanja vezana za SCIndeks upute kolegama iz CEON-a putem mejl adrese ceon@ceon.rs ili na telefon 011/ 3238-506."
(objavljeno 02.03.2015.)


Preuzimanje ScienceDirect e-knjiga

Elsevier je omogućio da se preuzimanje ScienceDirect e-knjiga realizuje u nekoliko lakih koraka. Postoji mogućnost preuzimanja željenih poglavlja ili celokupne knjige u PDF formatu. Detaljne instrukcije nalaze se na sledećem linku.
(objavljeno 25.02.2015.)

Ebrary uvećao svoju kolekciju elektronskih knjiga

U Ebrary kolekciji elektronskih knjiga "Academic Complete" nalazi se oko 120,000 naslova velikih svetskih univerziteta i izdavača podeljenih u petnaest oblasti: antropologija, biznis i ekonomija, IT, obrazovanje, inženjerstvo i tehnologija, istorija, umetnost, jezik i literatura, pravo, prirodne nauke, medicina, psihologija, religija, fizičke nauke, društvene nauke.

Napomena: Molimo Vas da prilikom registracije na Ebrary portalu koristite e-mail adresu komercionalnog provajdera (gmail, yahoo, hotmail, sbb...) zbog toga što sama platforma ne podržava registraciju preko institucionalnih e-mail adresa.
(objavljeno 05.02.2015.)

Produžen probni period za EBSCO eBooks

Probni period za korišćenje EBSCO kolekcija elektronskih knjiga produžen je do kraja februara 2015. godine. Kao što je već navedeno dostupne su dve kolekcije: eBook Academic Collection (preko 132,000 knjiga) i eBook Business Collection (preko 12,000 knjiga).
(objavljeno 29.01.2015.)

Problemi sa pristupom Wiley časopisima

Pretplata na časopise izdavača Wiley nije obnovljena u 2014. za 2015. godinu. Predstavnik izdavača nam je omogućio pristup časopisima do kraja februara ove godine s tim da su poslednji dostupni brojevi oni koji su izašli najkasnije u januaru 2015. godine. Po sklapanju ugovora sa Ministarstvom ovaj problem će biti otklonjen, a pristup obezbeđen do tekućeg datuma.
(objavljeno 28.01.2015.)

Predviđanja za nauku u 2015. godini

Globalna istraživačka zajednioca, bez obzira da li se meri brojem istraživača, publikacijama, patenatima ili napicima za osveženje, ubrzano postaje sve veća i veća. Ukoliko se dosadašnji trendovi nastave u 2015. godini, po predviđanjima koja su objavljena u časopisu Nature, može se očekivati da će ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj na svetskom nivou iznositi 1.900.000.000.000 američkih dolara. Istraživači će provesti 26.000.000.000 sati u radu i kao njima omiljeni napitak popiti oko 1.000.000.000 šoljica kafe. Predviđa se objavljenje 920.000 publikacija i oko 470 retrakcija. Takođe, predviđanja ukazuju da će svet dobiti i 260.000 novih doktora nauke. Detaljnije
(objavljeno 16.01.2015.)

Izazovi korišćenja elektronskih knjiga

Profesor engleske književnosti Univerziteta u San Dijegu Peter C. Herman u svom članku ’’Skriveni troškovi e-knjiga u Univerzitetskim bibliotekama’’ objašnjava veliku transformaciju sa kojom se biblioteke suočavaju prilikom kupovine e-knjiga. Najveća promena nalazi se u gubitku trajnog vlasništva nad kupljenim knjigama i ograničenjima njihovog korišćenja koje nameću izdavači. Dodatno, autor u ovom članku ispituje i uspešnost učenja korišćenjem samo elektronskih izvora.
Više o ovoj temi možete saznati u samom članku.
(objavljeno 02.10.2014.)

Predatorski časopisi - oprez pri publikovanju radova

Postojanje "predatorskih" časopisa je postalo aktuelna tema, kako u naučno istraživačkoj zajednici Srbije, tako i u svetu.
Tim povodom, u Ministarstvu prosvete i nauke Republike Srbije formirana je komisija koja bi na jesen trebalo da objavi listu "predatorskih časopisa".
Podsećamo autore da pri donošenju odluke u kom časopisu objaviti rad provere njegov status u našoj bazi EleČas, jer nije redak slučaj da časopisi na svojim stranicama publikuju podatak o IF iako ga časopis zapravo nema.
Takođe preporučujemo da posetite i sledeće strane:
1) Bibliotekar i profesor sa Univerziteta u Denveru (Kolorado) Džefri Bil, uz pomoć kolega iz celog sveta održava listu sumnjivih časopisa i izdavača u otvorenom pristupu. Bilova lista potencijalnih, ili zaista predatorskih izdavača publikovana je na stranici Scholarly Open Access.
2) Na manifestaciji održanoj povodom Nedelje otvorenog pristupa, u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", dr Stela Filipi-Matutinović je u svom izlaganju Autorska prava i otvorena nauka ukazala na postojanje predatorskih časopisa, i dala korisne upute kako ih prepoznati.
(objavljeno 19.08.2014.)
KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije