Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Migracija sa Ebrary eBooks na EBSCO eBooks

Pristup elektronskim knjigama servisa Ebrary biće uskoro ukinut usled migracije na servis EBSCO. Nakon probnog perioda, koji je trajao do kraja februara 2015. godine, ugovorena je pretplata i ponovo je omogućen pristup kolekciji EBSCO eBook Academic Collection. Ova kolekcija broji preko 135 hiljada elektronskih knjiga. Stoga sve zainteresovane pozivamo na besplatni vebinar koji organizuje EBSCO na temu pretraživanja i preuzimanja elektronskih knjiga u okviru ovog servisa. Vebinar će se održati u dva ponuđena termina u ponedeljak 23. marta 2015. godine u 09:00 časova (prijava) i u petak 27. marta 2015. godine u 10:30 časova (prijava).
(objavljeno 20.03.2015.)Pristup ACS sadržajima

Privremeno je onemogućen pristup ACS (American Chemical Society) sadržajima. Intervenisali smo kod izdavača i pristup će ponovo biti omogućen u roku od 24 časa. Takođe, napominjemo da su sredstva za obnovu pretplate za 2015. godinu obezbeđena i pristup je zagarantovan do kraja godine.
(objavljeno 17.03.2015.)Predavanja i radionice za istraživače u organizaciji Sekcije bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije

Sekcija bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije pripremila je seriju predavanja i radionica namenjenih istraživačima. Sva predavanja su besplatna, a po potrebi se mogu organizovati i više puta u istoj instituciji. Predavači su bibliotekari, redovni i pridruženi članovi Sekcije bibliotekara i knjižničara ZIS.
Program predavanja i materijali
(objavljeno 16.03.2015.)


ORCID i Scopus – povezivanje profila

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) identifikator predstavlja alfanumerički kod koji identifikuje određenog autora. Elsevier je omogućio da publikacije koje su dostupne preko Scopus-a sada mogu biti povezane sa ličnim profilom na ORCID-u. Registracija i dobijanje ORCID ID broja je besplatna i može se jednostavno obaviti na ORCID veb stranici. Više o proceduri povezivanja profila može se videti na sajtu Elsevier-a.
(objavljeno 11.03.2015.)Predatorski časopisi i hakovane internet stranice

Autorke Monica Berger i Jill Cirasella objavile su članak u College & Research Libraries News-u o predatorskim časopisima kako bi istraživačima pomogle da bolje shvate kakve probleme stvaraju ovakvi časopisi i izdavači. Autorke se u tekstu osvrću na listu sumnjivih časopisa i izdavača u otvorenom pristupu koju održava bibliotekar i profesor sa Univerziteta u Denveru (Kolorado) Džefri Bil. Takođe, on na svom portalu ukazuje na još jedan vid problema sa kojim se suočavaju istraživači, a to su takozvane "hakovane internet stranice" (hijacked journals) i održava listu istih. Bilove liste mogu spasiti istraživače od potencijalnih, ili zaista predatorskih izdavača, ali svakako to nisu konačne liste. Oprez je potreban kada je ovaj problem u pitanju i potrebno je detaljno informisanje o određenom časopisu pre nego što se donese odluka o objavljivanju rada.
(objavljeno 11.03.2015.)Povodom SCIndeks-a

Povodom velikog broja mejlova i telefonskih poziva vezanih za probleme u pristupu SCIndeks servisu obaveštavamo korisnike sledeće:

"Narodna biblioteka Srbije nije nadležna za izradu i održavanje SCIndeks (Srpski Citatni Indeks) servisa. Ovaj servis implemantirao je CEON (Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci) stoga molimo korisnike da sva pitanja vezana za SCIndeks upute kolegama iz CEON-a putem mejl adrese ceon@ceon.rs."
(objavljeno 02.03.2015.)


Povodom Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo uredništva časopisa da je privremeno onemogućen pristup evidenciji svezaka dostavljenih u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Sve sveske koje budu dostavljene u narednim danima biće uredno evidentirane (sa datumom prijema). Ukoliko su nekome potrebni podaci o evidenciji dostavljenih svezaka može nam se obratiti putem mejl adrese repozitorijum@nb.rs.
Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.
(objavljeno 02.03.2015.)


Preuzimanje ScienceDirect e-knjiga

Elsevier je omogućio da se preuzimanje ScienceDirect e-knjiga realizuje u nekoliko lakih koraka. Postoji mogućnost preuzimanja željenih poglavlja ili celokupne knjige u PDF formatu. Detaljne instrukcije nalaze se na sledećem linku.
(objavljeno 25.02.2015.)


Ebrary uvećao svoju kolekciju elektronskih knjiga

U Ebrary kolekciji elektronskih knjiga "Academic Complete" nalazi se oko 120,000 naslova velikih svetskih univerziteta i izdavača podeljenih u petnaest oblasti: antropologija, biznis i ekonomija, IT, obrazovanje, inženjerstvo i tehnologija, istorija, umetnost, jezik i literatura, pravo, prirodne nauke, medicina, psihologija, religija, fizičke nauke, društvene nauke.

Napomena: Molimo Vas da prilikom registracije na Ebrary portalu koristite e-mail adresu komercionalnog provajdera (gmail, yahoo, hotmail, sbb...) zbog toga što sama platforma ne podržava registraciju preko institucionalnih e-mail adresa.
(objavljeno 05.02.2015.)


Problemi sa pristupom Wiley časopisima

Pretplata na časopise izdavača Wiley nije obnovljena u 2014. za 2015. godinu. Predstavnik izdavača nam je omogućio pristup časopisima do kraja februara ove godine s tim da su poslednji dostupni brojevi oni koji su izašli najkasnije u januaru 2015. godine. Po sklapanju ugovora sa Ministarstvom ovaj problem će biti otklonjen, a pristup obezbeđen do tekućeg datuma.
(objavljeno 28.01.2015.)

Predviđanja za nauku u 2015. godini

Globalna istraživačka zajednioca, bez obzira da li se meri brojem istraživača, publikacijama, patenatima ili napicima za osveženje, ubrzano postaje sve veća i veća. Ukoliko se dosadašnji trendovi nastave u 2015. godini, po predviđanjima koja su objavljena u časopisu Nature, može se očekivati da će ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj na svetskom nivou iznositi 1.900.000.000.000 američkih dolara. Istraživači će provesti 26.000.000.000 sati u radu i kao njima omiljeni napitak popiti oko 1.000.000.000 šoljica kafe. Predviđa se objavljenje 920.000 publikacija i oko 470 retrakcija. Takođe, predviđanja ukazuju da će svet dobiti i 260.000 novih doktora nauke. Detaljnije
(objavljeno 16.01.2015.)


Izazovi korišćenja elektronskih knjiga

Profesor engleske književnosti Univerziteta u San Dijegu Peter C. Herman u svom članku ’’Skriveni troškovi e-knjiga u Univerzitetskim bibliotekama’’ objašnjava veliku transformaciju sa kojom se biblioteke suočavaju prilikom kupovine e-knjiga. Najveća promena nalazi se u gubitku trajnog vlasništva nad kupljenim knjigama i ograničenjima njihovog korišćenja koje nameću izdavači. Dodatno, autor u ovom članku ispituje i uspešnost učenja korišćenjem samo elektronskih izvora.
Više o ovoj temi možete saznati u samom članku.
(objavljeno 02.10.2014.)


KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije