Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Zbog nestanka struje onemogućen pristup KoBSON sadržajima

Zbog planiranih radova na održavanju električne mreže, sutra, 28.03., od 8:30-18:00h, serveri Računarskog centra Univerziteta u Beogradu (RCUB), neće funkcionisati. Samim tim, pristup KoBSON portalu biće onemogućen.
Svim korisnicima zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.
(objavljeno 27.03.2014.)

Open Education Week 2014

Open Education Week manifestacija obeležava se od 10-15. marta u velikom broju država. Ove godine Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu uzeće učešće u obeležavanju Međunarodne Nedelje slobodnog pristupa obrazovanju veoma raznovrsnim programom.
Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, o slobodnom obrazovanju, i o tome zašto je ono važno možete pročitati na stranici Open Education Week 2014.
(objavljeno 07.03.2014.)


Novo u naučnim člancima - kako motivisati čitaoca

Audio slajdovi kao dodatak naucnim radovima

Audio slajdovi predstavljaju kratke video poruke autora uz radove dostpne na ScienceDirect platformi. Ovakva forma prezentacije daje mogućnost autorima da svojim rečima, na vrlo direktan način, informišu kolege o svom istraživanju. Radi se o potpuno novom pristupu koji koristi savremenu tehnologiju kako bi korisnici na lakši način došli do informacija koje su relevantne za njihovo istraživanje.

Kreiranje audio slajda ni na jedan način ne utiče na sam proces recenzije i objavljivanja rada. Autori dobijaju pozivnicu za kreiranje audio slajda onda kada je njihov rad već prihvaćen/objavljen.

Kako to izgleda u praksi pogledajte u ovom naučnom radu (audio slajd je u desnom delu ekrana). Uključite zvučnike.
(objavljeno 12.02.2014.)
Moguće smetnje u pristupu Science Direct i SCOPUS servisu

Usled rada na unapređenju platforme, Elsevier najavljuje moguće smetnje u pristupu SciVerse servisu (Science Direct, Scopus i dr.). Radovi su najavljeni za celu nedelju, a izdavač se uanpred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju.
(objavljeno 05.02.2014.)

doiSerbiaPhD - dodela DOI brojeva doktorskim tezama

doiSerbiaPhD je nacionalni portal doktorskih disertacija dostupnih u elektronskom formatu. Svakoj disertaciji je dodeljen DOI broj čime je povećana njihova vidljivost. Ovaj portal sadrži linkove ka punom tekstu disertacija koje se nalaze u univerzitetskim, institucionalnim i tematskim repozitorijumima. Portal za sada okuplja preko 500 teza, sa tendencijom stalnog porasta i priključivanja novih.
Pozivamo sve naše doktore nauka da svoju tezu polože u digitalni repozitorijum biblioteke Univerziteta na kome je teza odbranjena, ili da se obrate svom bibliotekaru.
Uputstvo za deponovanje doktorskih disertacija
Istovremeno, sve naše teze automatski se preuzimaju i prikazuju na portalu evropskih digitalnih disertacija Dart Europe.
(objavljeno 28.01.2014.)

Novi format e-knjiga

Usled sve masovnijeg korišćenja elektronskih informacija sa mobilnih uređaja, izdavači naučnih informacija unapređuju i prilagođvaju svoje platforme novim trendovima. U skladu sa nabavkom Elsevier arhive časopisa i knjiga obaveštavamo Vas da su njihovi sadržaji dostupni za preuzimanje u ePub ili Mobi formatu, što omogućava njihovo korišćenje na svim "portable" uredjajima.
Umesto opcije Download PDF potrebno je kliknuti na link "More options" i izabrati jedan od
ponuđenih formata za preuzimanje teksta: ePub ili Mobipocket.
Detaljnije
(objavljeno 23.01.2014.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Obzirom da se vest o nagrađivanju prvog korisnika pročula, ove godine odlučili smo da nagradimo i poslednjeg korisnika u staroj godini.
KoBSON kišobranima ove godine reklamiraće nas korisnik sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (poslednji korisnik u staroj godini) i korisnice sa Geografskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koje su se na našu stranicu prijavile tačno u ponoć. Sve čestitke:)
(objavljeno 15.01.2014.)

Web of Science unapredio platformu

Tokom vikenda Web of Science je unapredio svoju platformu, koja je sada znatno preglednija i jednostavnija za pretragu.
Izdavač baze (Thomson Reuters) najavljuje mogućnost smetnji u pristupu, u početku, i zahvaljuje na razumevanju i strpljenju.
Detaljnije
(objavljeno 13.01.2014.)

U NOVOJ GODINI ŽELIMO VAM MNOGO SREĆE I USPEHA U RADU


Novi časopis iz Srbije ušao na SCIe listu

Serbian Astronomical Journal prihvaćen je od strane Thomson Reuters instituta za referisanje na SCIe listi. Thomson Reuters je obavestio uredništvo da će u Web of Science biti uneti svi brojevi izašli od 2011. godine (sveska 182). Časopis će istovremeno biti referisan i u Current Contents bazi, u sekciji Physical, Chemical & Earth Sciences.

Uredništvu Serbian Astronomical Journal-a iskreno čestitamo. Ovim će se broj naših časopisa u WoS povećati na 23. Odmah po unošenju svezaka u Web of Science, radovi naših autora biće preuzeti i vidljivi u servisu Naši u WoS.
(objavljeno 26.12.2013.)

Elsevier arhiva - uspostavljen pristup

Obaveštavamo Vas da je uspostavljen pristup arhivskim godištima Elsevier časopisa. Oni su pretraživi putem EleČas servisa, a na njihovu dostupnost ukazuje ikonica SDa.
Istovremeno podsećamo da je preko Elseviera prvi put pretplaćena i kolekcija e-knjiga.
(objavljeno 24.12.2013.)

Priručnik o stilu pisanja naučnih radova

Preporučujemo zanimljiv tekst koji nudi niz praktičnih i korisnih saveta o stilu pisanja naučnih radova: Elements of Style for Writing Scientific Journal Articles. U tekstu se, pored pravila kojih se treba pridržavati, ukazuje i na ustaljene greške koje treba izbegavati.
Elements of Style for Writing Scientific Journal Articles (Stephen M. Griffies, William A. Perrie, Gaëlle Hull, December 2013)
(objavljeno 19.12.2013.)

Novo - Google Scholar Library

Najnovije unapređenje Google Scholar servisa predstavlja opcija My Library, koja pruža mogućnost čuvanja radova sa dobijene liste rezultata. Putem jednostavne opcije "Save" korisnici mogu formirati lične kolekcije radova sa Google Scholar-a, koje kasnije mogu čitati, citirati, organizovati po temi i dr. Kreiranjem ličnog Scholar profila svi radovi koje je korisnik objavio biće automatski uvezeni u njegovu biblioteku. Istovremeno, moguće je pridružiti i sve citirane radove.
Detaljnije

(objavljeno 14.12.2013.)


Elsevier arhiva - uspostavljanje pristupa

S obzirom da je pretplaćena velika količina sadržaja pristup arhivama još nije omogućen. Intenzivno radimo na tome i nadamo se da će pristup arhivskim godištima što pre biti uspostavljen.
Unapred zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.
(objavljeno 11.12.2013.)


Elsevier arhiva - veliko proširenje broja dostupnih članaka


KoBSON kolekcija dostupnih časopisa proširena je se celokupnom arhivom svih Elsevierovih naslova. To znači da su dostupne sve godine njihovih časopisa od početne godine izdanja.
Ukoliko ne uspete da radove iz ranijih godišta preuzmete, molimo da nas obavestite.
(objavljeno 10.12.2013.)

Sedmi Festival nauke u Beogradu

"Superheroji nauke" je ovogodišnji slogan Festivala nauke koji se održava od 5. do 8. decembra u Beogradu. Mladi naučnici će kroz razne programe predstaviti nauku na sasvim jednostavan i svima razumljiv način. Program je podeljen u šest celina, a dosta sadržaja namenjeno je i najmlađima.
Detaljnije
(objavljeno 05.12.2013.)

Kako citirati radove sa Google Scholar-a?

Svetski pretraživač Google je korisnicima svog servisa Google Scholar omogućio još komforniji rad - svaku referencu u listi rezultata opremio je linkom "Cite". Ova opcija daje pregled reference uređene po pravilima najfrekventnijih citatnih stilova: MLA (Modern Language Association), APA (American Psychological Association) i Chicago. Ova alatka istovremeno omogućava izvoz referenci direktno u neki program za uređivanje (Bibliography manager): BibTeX, EndNote, RefMan i RefWorks. Postoji i opcija za pamćenje bibliografije i prikazivanja izvezenih linkova na listi rezultata.


(objavljeno 19.11.2013.)


KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije