Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Započnite istraživanje uz pomoć EndNote-a

Referensni menadžer koji je kreirao Thomson Reuters - EndNote pomaže vam pri kreiranju personalnih bibliografija.
Nakon kreiranja EndNote biblioteke na Thomson Reuters stranici moći ćete da organizujete vaše reference u okviru foldera što vam može umnogome olakšati budući rad. Vaše reference moći ćete da dodate u EndNote direktno sa Web of Science stranice u stilu koji odaberete; najnovija mogućnost jeste pomoć pri odabiru odgovarajućeg časopisa - Find the Best Fit Journals for your Manuscript.

Sve što je potrebno za korišćenje jeste da se registrujete na Thomson Reuters stranici.

U nastavku se nalaze kratka video uputstva za kreiranje i organizovanje EndNote naloga.

Kreiranje EndNote naloga
Prikupljanje referenci
Organizovanje referenci
Instaliranje Plug-In-a za Windows
Citiranje referenci
Deljenje referenci
Tri tipa naloga
Pronalaženje odgovarajućeg časopisa 
Uvoz tekst dokumenata

(objavljeno 22.04.2016.)

Proširen sadržaj u EBSCO Discovery Service-u

EBSCO Discovery Service (EDS) je dopunjen sa tri nove kolekcije: JoVE Science Education Database, ORBi i Shamaa.

JoVE (Journal of Visualized Experiments) je prvi naučni video časopis osnovan 2006. godine u okviru kog se objavljuju naučna istraživanja u vizuelnom formatu (video materijali). EDS korisnici mogu pretraživati meta podatke eksperimentata. ORBi (Open Repository and Bibliography) je projekat belgijskog Univerziteta u Liježu. Publikacije dostupne u okviru ove baze pretražive su do nivoa meta podataka posredstvom EDS-a, dok je pristup punom tekstu omogućen na portalu izdavača. Shamaa (Arab Educational Information Network) obuhvata naučne radove objavljene u arapskim zemljama, kao i naučne radove dostupne posredstvom kooperacije Shamaa-e i drugih internacionalnih organizacija. Ove publikacije su dostupne u punom tekstu u okviru EDS-a.

(objavljeno 05.04.2016.)

Domaći časopis Processing and Application of Ceramics referisan u WoS-u

Od protekle nedelje još jedan domaći časopis Processing and Application of Ceramics ISSN 1820-6131 počeo je da se referiše u bazi Web of Science (WoS) izdavača Thomson Reuters u okviru kolekcija: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences, Current Contents/Engineering, Computing & Technology. Uneti su svi brojevi publikovani od 2013. godine (sveska 7, broj 1).

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 01.03.2016.)

Korišćenje nove platforme Journal Citation Reports-a

Usled čestih pitanja korisnika obaveštavamo vas da je nakon izmene platforme Journal Citation Reports-a (JCR) došlo do izmena u načinu pristupa. Naime, za pristup JCR platformi potrebno je izvršiti besplatnu registraciju na Web of Science (WoS) portalu. U nastavku se nalazi kratko uputstvo za korišćenje JCR-a preko nove platforme.

(objavljeno 29.02.2016.)

Nova lista časopisa na Web of Science servisu - Emerging Sources Citation Index (ESCI)

Usled čestih pitanja korisnika obaveštavamo vas da se u bazi Web of Science referiše dodatna lista časopisa Emerging Sources Citation Index (ESCI). ESCI lista privremeno okuplja časopise čiji proces evaluacije je još uvek u toku. To je dakle lista časopisa koji su prošli samo prvi korak evaluacije i još nisu uključeni na SCI liste (SCIe, SSCI, AHCI). Pojedini časopisi se u nekom trenutku evaluacije isključuju sa ove liste sa formulacijom "Dropped", a neki novi se dodaju. Radovi iz ovih časopisa se ne uključuju u servis Naši u WoS. Tek nakon što časopis prođe kompletan proces evalucije i bude priključen nekoj od SCI lista, radovi publikovani u njemu biće preuzeti i vidljivi u Naši u WoS.

Lista časopisa referisanih na ESCI listi

(objavljeno 19.02.2016.)

CPN u saradnji sa KoBSON-om u osnivanju Naučnih klubova

Centar za promociju nauke (CPN) je pokrenuo prvi Naučni klub u Beogradu 2014. godine. Predstavljen je kao mesto u kome svi zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama i tako proširuju znanja i vidike.

U misiji obilaska dvanaest gradova u Srbiji u kojima će se pri Regionalnim centrima za stručno usavršavanje ove godine otvoriti Naučni klub, pridružio se i KoBSON u cilju popularizacije nauke i približavanju naučnih tema pojedincima. Do sada su Naučni klubovi pokrenuti u pet gradova - Niš, Kikinda, Kanjiža, Smederevo i Čačak.

Slike održanih predavanja pogledajte na našoj fejsbuk stranici, dok detalje o osnivanju Naučnih klubova možete pročitati u odeljku Aktivnosti na zvaničnoj stranici CPN-a.

(objavljeno 08.02.2016.)

KoBSON među 50 najboljih...

PC Press je i ove godine objavio listu 50 najboljih srpskih sajtova. Naš sajt se našao među 5 najboljih u kategoriji Baza znanja. Pročitajte vest o tome na stranici PC Press-a, i pogledajte listu nagrađenih sajtova - PC Press top50 2015. Slike sa dodele priznanja možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

Zahvaljujemo korisnicima na ukazanom poverenju i podršci.

(objavljeno 05.02.2016.)

Obezbeđen servis za objedinjenu pretragu

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je obezbeđen servis za objedinjenu pretragu EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia). Korišćenjem ovog servisa vrši se objedinjena pretraga svih dostupnih servisa preko KoBSON-a.

Pretraga se jednostavno može vršiti u okviru forme za pretragu na početnoj stranici KoBSON sajta, kao i odabirom opcije EBSCO Discovery Service na EBSCO platformi.

Osnovna pretraga podrazumeva objedinjenu pretragu po ključnim rečima, naslovu rada ili autoru, dok su u okviru napredne pretrage ovog servisa ponuđene i druge opcije koje u velikoj meri mogu olakšati proceduru pretrage celokupne dostupne naučne literature preko KoBSON-a.

(objavljeno 26.11.2015.)

Obuka doktoranada: oblikovanje doktorske disertacije

Od oktobra 2015. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ organizuje se redovna obuka doktoranada posvećena oblikovanju doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta u Beogradu. Najmanje dva puta mesečno zainteresovani će moći da dobiju informacije o elementima koje disertacija treba da sadrži, vidljivosti disertacije na evropskim i svetskim portalima i dr. Prijavljivanje je obavezno, a detalje o mestu i vremenu održavanja u narednim mesecima videti u programu.

(objavljeno 02.11.2015.)

Polaganje svezaka u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Usled čestih pitanja i nedoumica obaveštavamo uredništva domaćih naučnih časopisa da su, nezavisno od uspostavljene saradnje sa pojedinim nevladinim organizacijama, i dalje u obavezi da polažu sveske svojih časopisa u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije (u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja).

Detaljnije informacije na stranici Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije
(objavljeno 27.08.2015.)

KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije