Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да и даље постоји проблем у раду академске мреже, и молимо за разумевање због отежаног приступа КоБСОН сервисима и стрпљење у наредном периоду док наведен проблем не буде отклоњен.
(објављено 20.05.2015.)

Мај месец математике - Ритам математике

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организују манифестацију „Мај месец математике“ (М3), која ће трајати од 5. маја до 5. јуна 2015. Ово је четврта по реду национална научнопопуларна манифестација посвећена математици. Популарне математичке поставке налазиће се на чак 12 локација само у Београду, а у манифестацију се укључило више од петнаест градова широм Србије. Програм је разноврстан - поред многобројних предавања и радионица, организовани су и филмови и разни експонати.

Информације о детаљном програму можете погледати на сајту манифестације.
(објављено 29.04.2015.)


Обавештење о категоризацији домаћих часописа

Обавештавамо Вас да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије склопило уговор са Центром за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН-ом) о финансирању издраде, одржавања и публиковања библиометријског извештаја часописа за потребе категоризације часописа за волумен из 2015. године. Такође обавештавамо истраживаче и уредништва да је план Министарства да се категоризација часописа за 2014. годину (на основу библиометријске анализе из претходне године) изврши до краја јуна 2015. године, а категоризација за 2015. годину (на основу библиометријске анализе волумена часописа из 2014. године) до краја септембра текуће године.

За потребе израде библиометријског извештаја часописе је и даље нужно достављати у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије.

Детаљне информације о категоризацији можете прочитати на сајту Министарства.
(објављено 28.04.2015.)

Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике и уредништва часописа да је Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије поново видљив у пуном обиму. Евиденцију о положеним свескама као и упутство за достављање материјала можете погледати на Веб страници Репозиторијума.
(објављено 27.04.2015.)


Ажурирање SCI листа

Присуство часописа на SCI листама је релативно променљива категорија - током целе године Thomson Reuters евалуира и прати часописе, и у јуну (јулу) месецу публикује податке о Импакт фактору (ИФ) и рангу часописа. Импакт фактор часописа за 2013. је објављен јула месеца 2014., и он се не може оспорити.

Независно од тога, Thomson Reuters током целе године ажурира листе и измене публикује на својој страници Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes (for the past 12 months). На њој се налази више категорија часописа:

- "Newly Added" (нови на SCI листи)
- "Ceased" (престали са излажењем)
- "Changed to" или "Changed from" (променили су наслов)
- "Reactivated" (поново су враћени на SCI листу)
- "Dropped" (скинути су са SCI листе и престали да се реферишу у Web of Science).

Подсећамо да Thomson Reuters сваке године процењује око 2.000 нових часописа за реферисање у WoS, а ниво пролазности је до 10%-12%. Такође подсећамо да се у последње време у научном издаваштву све чешће говори о "предаторским" часописима и издавачима. То, као и низ других неправилности (превелики број публикованих радова у односу на претходне године, висок проценат самоцитата и сл.) може бити разлог за искључење часописа са SCI листе.

Препоручујемо да приликом доношења одлуке у ком часопису публиковати рад, осим података о ИФ и рангу часописа, проверите статус часописа и на горе наведеној страници (Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes).
(објављено 06.04.2015.)


Предаторски часописи и хаковане интернет странице

Ауторке Monica Berger и Jill Cirasella објавиле су чланак у College & Research Libraries News-у о предаторским часописима како би истраживачима помогле да боље схвате какве проблеме стварају овакви часописи и издавачи. Ауторке се у тексту осврћу на листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу коју одржава библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил. Такође, он на свом порталу указује на још један вид проблема са којим се суочавају истраживачи, а то су такозване "хаковане интернет странице" (hijacked journals) и одржава листу истих. Билове листе могу спасити истраживаче од потенцијалних, или заиста предаторских издавача, али свакако то нису коначне листе. Опрез је потребан када је овај проблем у питању и потребно је детаљно информисање о одређеном часопису пре него што се донесе одлука о објављивању рада.
(објављено 11.03.2015.)


КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије