Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Укида се приступ Emerlad сервису

Услед недостатка финансијских средстава нисмо у могућности да обновимо претплату на садржаје Емералд сервиса. Приступ ће бити укинут крајем овог месеца.
Уколико до краја године обезбедимо додатна средства, претплатићемо сервис унапред, за 2015. годину и приступ ће бити омогућен већ од јануара наредне године.
(објављено 22.07.2014)

Ко колико публикује?

У часопису Research Trends објављен је чланак о томе колико се публикује у земљама у развоју: “The bibliometrics of the developing world”. Статистике указују на невероватне бројке: чак 40 посто објављених радова долази из неразвијених земаља, највише из Кине, а најпродуктивнији су истраживачи из области физичких наука.
(објављено 21.07.2014.)

DoiSerbia PhD у Риги

Прошле недеље у Риги је одржана LIBER konferencija (43rd Annual Conference on ‘Research Libraries in the 2020 Information Landscape’) на којој смо представили наш сервис DoiSerbia PhD постер презентацијом: How we made e-thesis more visible?

Фотографије су доступне на нашим Facebook i Twitter страницама.
(објављено 07.07.2014.)

Импакт фактори (за 2013. годину) ове године у јулу

Обавештавамо кориснике да ће подаци о импакт фактору и рангу часописа ове године бити објављени касније него обично. По досадашњој пракси, публиковани су у другој половини јуна. Ове године, најављује издавач (Thomson Reuters), биће у другој половини јула месеца.
(објављено 25.06.2014.)


Акција "КоБСОН skype" за библиотекаре

Ради унапређења сарадње између библиотекара, а у циљу пружања квалитетније услуге корисницима, покрећемо акцију "КоБСОН skype" за библиотекаре. Сваког последњег четвртка у месецу, тачно у подне, одржаваћемо конференције и састанке на различите теме. Прва, ванредна, одржаће се сутра, 19. јуна, у 12 часова. Тема састанка је "Како смо прошли у првом полугодишту, и шта даље...". Позивамо све заинтересоване колеге да нам се сутра придруже на Кобсон_sky (skype name).
(објављено 18.06.2014.)

Приступ Elsevier књигама

Приликом ажурирања статистичких података о коришћену сервиса жапажено је изузетно ниско
коришћење електронских књига доступних преко Елсевиер-а. Стога још једном подсећамо кориснике да преко овог портала могу приступити
колекцији од преко 2000 наслова е-књига.
Такође вас подсећамо да су књиге доступне и у ePub и Mobi формату што значајно олакшава њихово коришћење преко мобилних уређаја.
(објављено 13.05.2014.)


Ново у научним чланцима - како мотивисати читаоца

Аудио слајдови као додатак науцним радовима

Аудио слајдови представљају кратке видео поруке аутора уз радове достпне на ScienceDirect платформи. Оваква форма презентације даје могућност ауторима да својим речима, на врло директан начин, информишу колеге о свом истраживању. Ради се о потпуно новом приступу који користи савремену технологију како би корисници на лакши начин дошли до информација које су релевантне за њихово истраживање.

Креирање аудио слајда ни на један начин не утиче на сам процес рецензије и објављивања рада. Аутори добијају позивницу за креирање аудио слајда онда када је њихов рад већ прихваћен/објављен.

Како то изгледа у пракси погледајте у овом научном раду (аудио слајд је у десном делу екрана). Укључите звучнике.
(објављено 12.02.2014.)
doiSerbiaPhD – додела DOI бројева докторским тезама

doiSerbiaPhD је национални портал докторских дисертација доступних у електронском формату. Свакој дисертацији је додељен DOI број чиме је повећана њихова видљивост. Овај портал садржи линкове ка пуном тексту дисертација које се налазе у универзитетским, институционалним и тематским репозиторијумима. Портал за сада окупља преко 500 теза, са тенденцијом сталног пораста и прикључивања нових.
Позивамо све наше докторе наука да своју тезу положе у дигитални репозиторијум библиотеке Универзитета на коме је теза одбрањена, или да се обрате свом библиотекару.
Упутство за депоновање докторских дисертација
Истовремено, све наше тезе аутоматски се преузимају и приказују на порталу европских дигиталних дисертација Dart Europe.
(објављено 28.01.2014.)

Нови формат е-књига

Услед све масовнијег коришћења електронских информација са мобилних уређаја, издавачи научних информација унапређују и прилагођвају своје платформе новим трендовима. У складу са набавком Elsevier архиве часописа и књига обавештавамо Вас да су њихови садржаји доступни за преузимање у ePub или Mobi формату, што омогућава њихово коришћење на свим "портабле" уређајима.
Уместо опције Download PDF потребно је кликнути на линк "More options" и изабрати један од понуђених формата за преузимање текста: ePub или Mobipocket.
Детаљније
(објављено 23.01.2014.)

КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије