Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Open Education Week 2014

Open Education Week манифестација обележава се од 10-15. марта у великом броју држава. Ове године Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у Београду узеће учешће у обележавању Међународне Недеље слободног приступа образовању веома разноврсним програмом.
Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању, и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2014.
(objavljeno 07.03.2014.)


Ново у научним чланцима - како мотивисати читаоца

Аудио слајдови као додатак науцним радовима

Аудио слајдови представљају кратке видео поруке аутора уз радове достпне на ScienceDirect платформи. Оваква форма презентације даје могућност ауторима да својим речима, на врло директан начин, информишу колеге о свом истраживању. Ради се о потпуно новом приступу који користи савремену технологију како би корисници на лакши начин дошли до информација које су релевантне за њихово истраживање.

Креирање аудио слајда ни на један начин не утиче на сам процес рецензије и објављивања рада. Аутори добијају позивницу за креирање аудио слајда онда када је њихов рад већ прихваћен/објављен.

Како то изгледа у пракси погледајте у овом научном раду (аудио слајд је у десном делу екрана). Укључите звучнике.
(објављено 12.02.2014.)
Могуће сметње у приступу Science Direct и SCOPUS сервису

Услед рада на унапређењу платформе, Elsevier најављује могуће сметње у приступу SciVerse сервису (Science Direct, Scopus и др.). Радови су најављени за целу недељу, а издавач се уанпред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.
(објављено 05.02.2014.)

doiSerbiaPhD – додела DOI бројева докторским тезама

doiSerbiaPhD је национални портал докторских дисертација доступних у електронском формату. Свакој дисертацији је додељен DOI број чиме је повећана њихова видљивост. Овај портал садржи линкове ка пуном тексту дисертација које се налазе у универзитетским, институционалним и тематским репозиторијумима. Портал за сада окупља преко 500 теза, са тенденцијом сталног пораста и прикључивања нових.
Позивамо све наше докторе наука да своју тезу положе у дигитални репозиторијум библиотеке Универзитета на коме је теза одбрањена, или да се обрате свом библиотекару.
Упутство за депоновање докторских дисертација
Истовремено, све наше тезе аутоматски се преузимају и приказују на порталу европских дигиталних дисертација Dart Europe.
(објављено 28.01.2014.)

Нови формат е-књига

Услед све масовнијег коришћења електронских информација са мобилних уређаја, издавачи научних информација унапређују и прилагођвају своје платформе новим трендовима. У складу са набавком Elsevier архиве часописа и књига обавештавамо Вас да су њихови садржаји доступни за преузимање у ePub или Mobi формату, што омогућава њихово коришћење на свим "портабле" уређајима.
Уместо опције Download PDF потребно је кликнути на линк "More options" и изабрати један од понуђених формата за преузимање текста: ePub или Mobipocket.
Детаљније
(објављено 23.01.2014.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Обзиром да се прочула вест о награђивању првог корисника, ове године одлучили смо да наградимо и последњег корисника у старој години.
КоБСОН кишобранима ове године рекламираће нас корисник са Института за филозофију и друштвену теорију (последњи корисник у старој години) и кориснице са Географског и Електротехничког факултета у Београду које су се на нашу страницу пријавиле тачно у поноћ. Све честитке:)
(објављено 15.01.2014.)

Web of Science унапредио платформу

Током викенда Web of Science је унапредио своју платформу, која је сада знатно прегледнија и једноставнија за претрагу.
Издавач базе (Thomson Reuters) најављује могућност сметњи у приступу, у почетку, и захваљује на разумевању и стрпљењу.
Детаљније

(објављено 13.01.2014.)

У НОВОЈ ГОДИНИ ЖЕЛИМО ВАМ МНОГО СРЕЋЕ И УСПЕХА У РАДУ


Нови часопис из Србије ушао на SCIe листу

Serbian Astronomical Journal прихваћен је од стране Thomson Reuters института за реферисање на SCIe листи. Thomson Reuters је обавестио уредништво да ће у Web of Science бити унети сви бројеви изашли од 2011 (свеска 182). Часопис ће истовремено бити реферисан и у Current Contents бази, у секцији Physical, Chemical & Earth Sciences.

Уредништву Serbian Astronomical Journal-а искрено честитамо. Овим ће се број наших часописа у WoS повећати на 23. Одмах по уношењу свезака у Web of Science, радови наших аутора биће преузети и видљиви у сервису Наши у WoS.
(објављено 26.12.2013.)

Elsevier архива - успостављен приступ

Обавештавамо Вас да је успостављен приступ архивским годиштима Elsevier часописа. Они су претраживи путем ЕлеЧас сервиса, а на њихову доступност указује иконица SDa.
Истовремено подсећамо да је преко Elsevier-а први пут претплаћена и колекција е-књига.
(објављено 24.12.2013.)

Приручник о стилу писања научних радова

Препоручујемо занимљив текст који нуди низ практичних и корисних савета о стилу писања научних радова: Elements of Style for Writing Scientific Journal Articles. У тексту се, поред правила којих се треба придржавати, указује и на устаљене грешке које треба избегавати.
Elements of Style for Writing Scientific Journal Articles (Stephen M. Griffies, William A. Perrie, Gaëlle Hull, December 2013)
(објављено 19.12.2013.)

Ново - Google Scholar Library

Најновије унапређење Google Scholar сервиса представља опција My Library, која пружа могућност чувања радова са добијене листе резултата. Путем једноставне опције "Save" корисници могу формирати личне колекције радова са Google Scholar-а, које касније могу читати, цитирати, организовати по теми и др. Креирањем личног Scholar профила сви радови које је корисник објавио биће аутоматски увезени у његову библиотеку. Истовремено, могуће је придружити и све цитиране радове.
Детаљније
(објављено 14.12.2013.)

(објављено 14.12.2013.)
Седми Фестивал науке у Београду

"Суперхероји науке" је овогодишњи слоган Фестивала науке који се одржава од 5. до 8. децембра у Београду. Млади научници ће кроз разне програме представити науку на сасвим једноставан и свима разумљив начин. Програм је подељен у шест целина, а доста садржаја намењено је и најмлађима.
Детаљније
(објављено 05.12.2013.)

Како цитирати радове са Google Scholar-а?

Светски претраживач Google је корисницима свог сервиса Google Scholar омогућио још комфорнији рад - сваку референцу у листи резултата опремио је линком "Cite". Ова опција даје преглед референце уређене по правилима најфреквентнијих цитатних стилова: MLA (Modern Language Association), APA (American Psychological Association) i Chicago. Ова алатка истовремено омогућава извоз референци директно у неки програм за уређивање (Bibliography manager): BibTeX, EndNote, RefMan i RefWorks. Постоји и опција за памћење библиографије и приказивања извезених линкова на листи резултата.


(
објављено 19.11.2013.)


Како постићи бољу видљивост и већу цитираност радова?

Недавно је публикован рад "Effective Strategies for Increasing Citation Frequency" у коме група аутора даје практичне савете како доћи до боље цитираности и видљивости чланка.

Препоручујемо да прочитате текст у целости и искористите савете:)

(Ale Ebrahim, Nader and Salehi, Hadi and Embi, Mohamed Amin and Habibi Tanha, Farid and Gholizadeh, Hossein and Motahar, Seyed Mohammad and Ordi, Ali Effective Strategies for Increasing Citation Frequency. International Education Studies, 2013, vol. 6, n. 11, pp. 93-99.)
(објављено 07.11.2013.)КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије