Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Wiley eКњиге

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је у сарадњи са КоБСОН-ом и Wiley омогућила пробни период за приступ Wiley Online Library колекцијама електронских књига (16000 књига) и референсне литературе (преко 500 приручника), који ће трајати до 31.12.2014. године. Упутство о начину коришћења налази се на страници издавача. Приступ је омогућен са IP адреса Универзитета у Београду.
(објављено 01.12.2014.)

EBSCO eBooks

Омогућен је пробни период за приступ EBSCO колекцијама електронских књига: eBook Academic Collection (преко 132,000 књига) и eBook Business Collection (преко 12,000 књига), који ће трајати до 31.12.2014. године. Сервису је могуће приступати преко Академске мреже, као и преко Удаљеног приступа КоБСОН страници.
(објављено 27.10.2014.)

Изазови коришћења електронских књига

Професор енглеске књижевности Универзитета у Сан Дијегу Петер Ц. Херман у свом чланку ’’Скривени трошкови е-књига у Универзитетским библиотекама’’ објашњава велику трансформацију са којом се библиотеке суочавају приликом куповине е-књига. Највећа промена налази се у губитку трајног власништва над купљеним књигама и ограничењима њиховог коришћења које намећу издавачи. Додатно, аутор у овом чланку испитује и успешност учења коришћењем само електронских извора.
Више о овој теми можете сазнати у самом чланку.
(објављено 02.10.2014.)

Предаторски часописи - опрез при публиковању радова

Постојање "предаторских" часописа је постало актуелна тема, како у научно истраживачкој заједници Србије, тако и у свету.
Тим поводом, у Министарству просвете и науке Републике Србије формирана је комисија која би на јесен требало да објави листу "предаторских часописа".
Подсећамо ауторе да при доношењу одлуке у ком часопису објавити рад провере његов статус у нашој бази EleČas, јер није редак случај да часописи на својим страницама публикују податак о IF иако га часопис заправо нема.
Такође препоручујемо да посетите и следеће стране:
1) Библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил, уз помоћ колега из целог света одржава листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу. Билова листа потенцијалних, или заиста предаторских издавача публикована је на страници Scholarly Open Access.
2) На манифестацији одржаној поводом Недеље отвореног приступа, у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", др Стела Филипи-Матутиновић је у свом излагању Ауторска права и отворена наука указала на постојање предаторских часописа, и дала корисне упуте како их препознати.
(објављено 19.08.2014.)
КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије