Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Миграција са Ebrary eBooks на EBSCO eBooks

Приступ електронским књигама сервиса Ebrary биће ускоро укинут услед миграције на сервис EBSCO. Након пробног периода, који је трајао до краја фебруара 2015. године, уговорена је претплата и поново је омогућен приступ колекцији EBSCO eBook Academic Collection. Ова колекција броји преко 135 хиљада електронских књига. Стога све заинтересоване позивамо на бесплатни вебинар који организује EBSCO на тему претраживања и преузимања електронских књига у оквиру овог сервиса. Вебинар ће се одржати у два понуђена термина у понедељак 23. марта 2015. године у 09:00 часова (пријава) и у петак 27. марта 2015. године у 10:30 часова (пријава).
(објављено 20.03.2015.)

Приступ ACS садржајима

Привремено је онемогућен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима. Интервенисали смо код издавача и приступ ће поново бити омогућен у року од 24 часа. Такође, напомињемо да су средства за обнову претплате за 2015. годину обезбеђена и приступ је загарантован до краја године.
(објављено 17.03.2015.)Предавања и радионице за истраживаче у организацији Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије

Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије припремила је серију предавања и радионица намењених истраживачима. Сва предавања су бесплатна, а по потреби се могу организовати и више пута у истој институцији. Предавачи су библиотекари, редовни и придружени чланови Секције библиотекара и књижничара ЗИС.
Програм предавања и материјали
(објављено 16.03.2015.)ORCID и Scopus – повезивање профила

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Elsevier је омогућио да публикације које су доступне преко Scopus-а сада могу бити повезане са личним профилом на ORCID-у. Регистрација и добијање ORCID ID броја је бесплатна и може се једноставно обавити на ORCID веб страници. Више о процедури повезивања профила може се видети на сајту Elsevier-а.
(објављено 11.03.2015.)


Предаторски часописи и хаковане интернет странице

Ауторке Monica Berger и Jill Cirasella објавиле су чланак у College & Research Libraries News-у о предаторским часописима како би истраживачима помогле да боље схвате какве проблеме стварају овакви часописи и издавачи. Ауторке се у тексту осврћу на листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу коју одржава библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил. Такође, он на свом порталу указује на још један вид проблема са којим се суочавају истраживачи, а то су такозване "хаковане интернет странице" (hijacked journals) и одржава листу истих. Билове листе могу спасити истраживаче од потенцијалних, или заиста предаторских издавача, али свакако то нису коначне листе. Опрез је потребан када је овај проблем у питању и потребно је детаљно информисање о одређеном часопису пре него што се донесе одлука о објављивању рада.
(објављено 11.03.2015.)


Поводом СЦИндекс-а

Поводом великог броја мејлова и телефонских позива везаних за проблеме у приступу СЦИндекс сервису обавештавамо кориснике следеће:

"Народна библиотека Србије није надлежна за израду и одржавање СЦИндекс (Српски Цитатни Индекс) сервиса. Овај сервис имплемантирао је ЦЕОН (Центар за евалуацију у образовању и науци) стога молимо кориснике да сва питања везана за СЦИндекс упуте колегама из ЦЕОН-а путем мејл адресе ceon@ceon.rs."
(објављено 02.03.2015.)Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо уредништва часописа да је привремено онемогућен приступ евиденцији свезака достављених у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Све свеске које буду достављене у наредним данима биће уредно евидентиране (са датумом пријема). Уколико су некоме потребни подаци о евиденцији достављених свезака може нам се обратити путем мејл адресе repozitorijum@nb.rs.
Извињавамо се због непријатности и захваљујемо на разумевању.
(објављено 02.03.2015.)


Преузимање ScienceDirect е-књига

Elsevier је омогућио да се преузимање ScienceDirect е-књига реализује у неколико лаких корака. Постоји могућност преузимања жељених поглавља или целокупне књиге у PDF формату. Детаљне инструкције налазе се на следећем линку.
(објављено 25.02.2015.)


Ebrary увећао своју колекцију електронских књига

У Ebrary колекцији електронских књига "Academic Complete" налази се око 120,000 наслова великих светских универзитета и издавача подељених у петнаест области: антропологија, бизнис и економија, ИТ, образовање, инжењерство и технологија, историја, уметност, језик и литература, право, природне науке, медицина, психологија, религија, физичке науке, друштвене науке.

Напомена: Молимо Вас да приликом регистрације на Ebrary порталу користите e-mail адресу комерционалног провајдера (gmail, yahoo, hotmail, sbb...) због тога што сама платформа не подржава регистрацију преко институционалних e-mail адреса.
(објављено 05.02.2015.)


Проблеми са приступом Wiley часописима

Претплата на часописе издавача Wiley није обновљена у 2014. за 2015. годину. Представник издавача нам је омогућио приступ часописима до краја фебруара ове године с тим да су последњи доступни бројеви они који су изашли најкасније у јануару 2015. године. По склапању уговора са Министарством овај проблем ће бити отклоњен, а приступ обезбеђен до текућег датума.
(објављено 28.01.2015.)


Предвиђањa за науку у 2015. години

Глобална истраживачка заједниоца, без обзира да ли се мери бројем истраживача, публикацијама, патенатима или напицима за освежење, убрзано постаје све већа и већа. Уколико се досадашњи трендови наставе у 2015. години, по предвиђањима која су објављена у часопису Nature, може се очекивати да ће укупна улагања у истраживање и развој на светском нивоу износити 1.900.000.000.000 америчких долара. Истраживачи ће провести 26.000.000.000 сати у раду и као њима омиљени напитак попити око 1.000.000.000 шољица кафе. Предвиђа се објављење 920.000 публикација и око 470 ретракција. Такође, предвиђања указују да ће свет добити и 260.000 нових доктора науке. Детаљније
(objavljeno 16.01.2015.)


Изазови коришћења електронских књига

Професор енглеске књижевности Универзитета у Сан Дијегу Петер Ц. Херман у свом чланку ’’Скривени трошкови е-књига у Универзитетским библиотекама’’ објашњава велику трансформацију са којом се библиотеке суочавају приликом куповине е-књига. Највећа промена налази се у губитку трајног власништва над купљеним књигама и ограничењима њиховог коришћења које намећу издавачи. Додатно, аутор у овом чланку испитује и успешност учења коришћењем само електронских извора.
Више о овој теми можете сазнати у самом чланку.
(објављено 02.10.2014.)


КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије