Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо уредништва часописа да је привремено онемогућен приступ евиденцији свезака достављених у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Све свеске које буду достављене у наредним данима биће уредно евидентиране (са датумом пријема). Уколико су некоме потребни подаци о евиденцији достављених свезака може нам се обратити путем мејл адресе repozitorijum@nb.rs. Извињавамо се због непријатности и захваљујемо на разумевању.
(објављено 02.03.2015.)


Поводом СЦИндекс-а

Поводом великог броја мејлова и телефонских позива везаних за проблеме у приступу СЦИндекс сервису обавештавамо кориснике следеће:

"Народна библиотека Србије није надлежна за израду и одржавање СЦИндекс (Српски Цитатни Индекс) сервиса. Овај сервис имплемантирао је ЦЕОН (Центар за евалуацију у образовању и науци) стога молимо кориснике да сва питања везана за СЦИндекс упуте колегама из ЦЕОНА-а путем мејл адресе ceon@ceon.rs или на телефон 011/ 3238-506."
(објављено 02.03.2015.)Преузимање ScienceDirect е-књига

Elsevier је омогућио да се преузимање ScienceDirect е-књига реализује у неколико лаких корака. Постоји могућност преузимања жељених поглавља или целокупне књиге у PDF формату. Детаљне инструкције налазе се на следећем линку.
(објављено 25.02.2015.)

Ebrary увећао своју колекцију електронских књига

У Ebrary колекцији електронских књига "Academic Complete" налази се око 120,000 наслова великих светских универзитета и издавача подељених у петнаест области: антропологија, бизнис и економија, ИТ, образовање, инжењерство и технологија, историја, уметност, језик и литература, право, природне науке, медицина, психологија, религија, физичке науке, друштвене науке.

Напомена: Молимо Вас да приликом регистрације на Ebrary порталу користите e-mail адресу комерционалног провајдера (gmail, yahoo, hotmail, sbb...) због тога што сама платформа не подржава регистрацију преко институционалних e-mail адреса.
(објављено 05.02.2015.)

Продужен пробни перид за EBSCO eBooks

Пробни период за коришћење EBSCO колекција електронских књига продужен је до краја фебруара 2015. године. Као што је већ наведено доступне су две колекције: eBook Academic Collection (преко 132,000 књига) и eBook Business Collection (преко 12,000 књига).
(objavljeno 29.01.2015.)

Проблеми са приступом Wiley часописима

Претплата на часописе издавача Wiley није обновљена у 2014. за 2015. годину. Представник издавача нам је омогућио приступ часописима до краја фебруара ове године с тим да су последњи доступни бројеви они који су изашли најкасније у јануару 2015. године. По склапању уговора са Министарством овај проблем ће бити отклоњен, а приступ обезбеђен до текућег датума.
(објављено 28.01.2015.)

Предвиђањa за науку у 2015. години

Глобална истраживачка заједниоца, без обзира да ли се мери бројем истраживача, публикацијама, патенатима или напицима за освежење, убрзано постаје све већа и већа. Уколико се досадашњи трендови наставе у 2015. години, по предвиђањима која су објављена у часопису Nature, може се очекивати да ће укупна улагања у истраживање и развој на светском нивоу износити 1.900.000.000.000 америчких долара. Истраживачи ће провести 26.000.000.000 сати у раду и као њима омиљени напитак попити око 1.000.000.000 шољица кафе. Предвиђа се објављење 920.000 публикација и око 470 ретракција. Такође, предвиђања указују да ће свет добити и 260.000 нових доктора науке. Детаљније
(objavljeno 16.01.2015.)

Изазови коришћења електронских књига

Професор енглеске књижевности Универзитета у Сан Дијегу Петер Ц. Херман у свом чланку ’’Скривени трошкови е-књига у Универзитетским библиотекама’’ објашњава велику трансформацију са којом се библиотеке суочавају приликом куповине е-књига. Највећа промена налази се у губитку трајног власништва над купљеним књигама и ограничењима њиховог коришћења које намећу издавачи. Додатно, аутор у овом чланку испитује и успешност учења коришћењем само електронских извора.
Више о овој теми можете сазнати у самом чланку.
(објављено 02.10.2014.)

Предаторски часописи - опрез при публиковању радова

Постојање "предаторских" часописа је постало актуелна тема, како у научно истраживачкој заједници Србије, тако и у свету.
Тим поводом, у Министарству просвете и науке Републике Србије формирана је комисија која би на јесен требало да објави листу "предаторских часописа".
Подсећамо ауторе да при доношењу одлуке у ком часопису објавити рад провере његов статус у нашој бази EleČas, јер није редак случај да часописи на својим страницама публикују податак о IF иако га часопис заправо нема.
Такође препоручујемо да посетите и следеће стране:
1) Библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил, уз помоћ колега из целог света одржава листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу. Билова листа потенцијалних, или заиста предаторских издавача публикована је на страници Scholarly Open Access.
2) На манифестацији одржаној поводом Недеље отвореног приступа, у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", др Стела Филипи-Матутиновић је у свом излагању Ауторска права и отворена наука указала на постојање предаторских часописа, и дала корисне упуте како их препознати.
(објављено 19.08.2014.)
КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије