Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике и уредништва часописа да је Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије поново видљив у пуном обиму. Евиденцију о положеним свескама као и упутство за достављање материјала можете погледати на Веб страници Репозиторијума.
(објављено 27.04.2015.)


Springer Bookmetrix платформа за утвђивање утицајности е-књига

Bookmetrix је нова и јединствена платформа коју је Springer развио у партнерству са Almetrix-ом . Платформа нуди свеобухватан преглед домашаја и коришћења е-књига или поглавља, дајући на нивоу е-књиге или на нивоу поглавља све метричке податке на једном месту. За сваку е-књигу и поглавље може се пронаћи колико пута је књига преузета, колико пута је цитирана, њен краћи приказ, колико је имала читалаца и колико пута је нешто у вези са књигом или поглављем подељено на друштвеним мрежама. За сваку књигу или поглавље сви подаци су приказани посебно. Истичемо да при коришћењу Internet Explorer-а, подаци се приказују само од његове 10.0 верзије.

Видео презентација и детаљније информације о Bookmetrix платформи.
(објављено 16.04.2015.)

Обезбеђен приступ Wiley часописима до текућег броја

Услед необновљене претплате на часописе издавача Wiley у 2014. за 2015. годину, представник издавача нам је привремено онемогућио приступ бројевима изашлим после јануара 2015. године. По склапању уговора са Министарством овај проблем је отклоњен и сада је омогућен приступ до текућег датума.

(објављено 16.04.2015.)


Ажурирање SCI листа

Присуство часописа на SCI листама је релативно променљива категорија - током целе године Thomson Reuters евалуира и прати часописе, и у јуну (јулу) месецу публикује податке о Импакт фактору (ИФ) и рангу часописа. Импакт фактор часописа за 2013. је објављен јула месеца 2014., и он се не може оспорити.

Независно од тога, Thomson Reuters током целе године ажурира листе и измене публикује на својој страници Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes (for the past 12 months). На њој се налази више категорија часописа:

- "Newly Added" (нови на SCI листи)
- "Ceased" (престали са излажењем)
- "Changed to" или "Changed from" (променили су наслов)
- "Reactivated" (поново су враћени на SCI листу)
- "Dropped" (скинути су са SCI листе и престали да се реферишу у Web of Science).

Подсећамо да Thomson Reuters сваке године процењује око 2.000 нових часописа за реферисање у WoS, а ниво пролазности је до 10%-12%. Такође подсећамо да се у последње време у научном издаваштву све чешће говори о "предаторским" часописима и издавачима. То, као и низ других неправилности (превелики број публикованих радова у односу на претходне године, висок проценат самоцитата и сл.) може бити разлог за искључење часописа са SCI листе.

Препоручујемо да приликом доношења одлуке у ком часопису публиковати рад, осим података о ИФ и рангу часописа, проверите статус часописа и на горе наведеној страници (Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes).
(објављено 06.04.2015.)


Упутство за коришћење и преузимање EBSCO е-књига

С обзиром на то да нам је од ове године омогућен приступ колекцији EBSCO eBook Academic Collection припремили смо кратко упутство како би корисницима олакшали коришћење овог сервиса. Корисници имају могућност да, осим претраживања колекције е-књига, направе лични налог. Креирање личног налога је препоручљиво и даје бројне предности, као што су додавање е-књига у фолдер у оквиру свог налога и преузимање истих за offline читање.

(објављено 03.04.2015.)


Укинут приступ Ebrary eBooks колекцији и уговорена претплата за EBSCO eBooks колекцију

Приступ електронским књигама сервиса Ebrary је укинут. Након пробног периода, који је трајао до краја фебруара 2015. године, уговорена је претплата и омогућен приступ колекцији EBSCO eBook Academic Collection. Ова колекција броји преко 135.000 електронских књига.
(објављено 20.03.2015.)

Предавања и радионице за истраживаче у организацији Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије

Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије припремила је серију предавања и радионица намењених истраживачима. Сва предавања су бесплатна, а по потреби се могу организовати и више пута у истој институцији. Предавачи су библиотекари, редовни и придружени чланови Секције библиотекара и књижничара ЗИС.
Програм предавања и материјали
(објављено 16.03.2015.)Предаторски часописи и хаковане интернет странице

Ауторке Monica Berger и Jill Cirasella објавиле су чланак у College & Research Libraries News-у о предаторским часописима како би истраживачима помогле да боље схвате какве проблеме стварају овакви часописи и издавачи. Ауторке се у тексту осврћу на листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу коју одржава библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил. Такође, он на свом порталу указује на још један вид проблема са којим се суочавају истраживачи, а то су такозване "хаковане интернет странице" (hijacked journals) и одржава листу истих. Билове листе могу спасити истраживаче од потенцијалних, или заиста предаторских издавача, али свакако то нису коначне листе. Опрез је потребан када је овај проблем у питању и потребно је детаљно информисање о одређеном часопису пре него што се донесе одлука о објављивању рада.
(објављено 11.03.2015.)


Поводом СЦИндекс-а

Поводом великог броја мејлова и телефонских позива везаних за проблеме у приступу СЦИндекс сервису обавештавамо кориснике следеће:

"Народна библиотека Србије није надлежна за израду и одржавање СЦИндекс (Српски Цитатни Индекс) сервиса. Овај сервис имплемантирао је ЦЕОН (Центар за евалуацију у образовању и науци) стога молимо кориснике да сва питања везана за СЦИндекс упуте колегама из ЦЕОН-а путем мејл адресе ceon@ceon.rs."
(објављено 02.03.2015.)КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије